
dR. dONNY kUSUMA hARDJANI, s.PT., M.SI
Microbial Biotechnology
School of Life Sciences and Technology
Bandung Institut of Technology
donny.hardjani@itb.ac.id
SINTA | Google Scholar | Scopus
OVERVIEW
Dr. Donny Kusuma Hardjani, S.Pt.,M.Si. is a lecturer at SITH ITB with expertise in biotechnology, food and feed processing, especially the use of marine resources. His final research highlighted the nutritional profile of the red seaweed Kappaphycus alvarezii fermented with Saccharomyces cerevisiae as a feed supplement for white shrimp. This fermentation approach aims to improve the quality of seaweed nutrients as feedstock, supporting the growth and health of shrimp. His expertise contributed to the innovation of marine resource-based food and feed for a more sustainable water culture industry.
Year | Location | Program | Notes |
2012 – 2018 | Sekolah Ilmu dan teknologi Hayati, Institut Teknologi Bandung | Biologi | Doktor |
2009 – 2011 | Sekolah Ilmu dan teknologi Hayati, Institut Teknologi Bandung | Bioteknologi | Magister |
2005 – 2008 | Fakultas Peternakan, Universitas Padjadjaran | Peternakan | Sarjana |
Year | Institution | Position |
2019 – 2024 | NOVATON AG., Switzerland | Manajer Implementasi Teknologi |
2018 – 2019 | Sekolah Ilmu dan teknologi Hayati, Institut Teknologi Bandung | Asisten Riset |
2011 – 2016 | Sekolah Ilmu dan teknologi Hayati, Institut Teknologi Bandung | Asisten Akademik |
Year | Activity | Leader | Personnel |
2024 | Analisis Status Keberlanjutan dan Strategi Pengembangan Usaha Budidaya Ikan Karamba Jala Apung untuk Keberlanjutan Usaha dalam Menjaga Ketahanan Pangan (Kasus di Desa Janghari, Waduk Cirata, Kecamatan Mande, Kabupaten Cianjur, Jawa Barat) | Prof. Dr. Gede Suantika, M.Si. | Dr. Donny Kusuma Hardjani, S.Pt., M.Si. |
2024 | Optimalisasi Pengolahan Produk Pertanian/Perkebunan di Desa Kaloa Kecamatan Seram Utara, Maluku Tengah | Intan Taufik, S.Si., M.Si., Ph.D | Dr. Donny Kusuma Hardjani, S.Pt., M.Si., Amalia Ghaisani Komarudin, S.Si., M.Sc., Ph.D. |
2024 | Pelatihan Pemanfaatan Limbah Organik Menjadi Produk Bernilai Tambah | Anriansyah Renggaman, S.Si., M.Sc., Ph.D. | Prof. Dr. Dea Indriani Astuti, S.Si., Dr. Donny Kusuma Hardjani, S.Pt., M.Si., Fenryco Pratama, S.Si., M.Si., Ph.D., Prof. Dr. Gede Suantika, M.Si., Prof. I Nyoman Pugeg Aryantha, Ph.D., Intan Taufik, S.Si., M.Si., Ph.D, Dr. Eng. Isty Adhitya Purwasena, M.Si., Dr.Eng. Kamarisima,S.Si.,M.Si, Dr. Magdalena Lenny Situmorang, S.Si., M.Sc., Dr. Mamat Kandar, SP., MP., Maya Fitriyanti, S.Si., M.T., Ph.D., Dr. Ir. Mustika Dewi, M.Si., Ir. Neil Priharto, S.Si., M.T., Ph.D., Ir. Noor Rahmawati, S.Hut., M.Si., Prof.Dr. Pingkan Aditiawati, MS., V. Sri Harjati Suhardi, Ph.D., Amalia Ghaisani Komarudin, S.Si., M.Sc., Ph.D. |
Year | Research Title |
2025 | Penggunaan Biomasa Ragi Rhodotorulla toruloides Sebagai Suplemen Pakan Pendederan Udang Putih (Litopenaues vannamei) |
Year | Courses |
2024/2025 | Rekayasa Sistem Pasca Panen Akuakultur |
2024/2025 | Sistem Produksi Akuakultur |
2024/2025 | Proyek Ekologi, Evolusi dan Biosistematika Mikroba |
2024/2025 | Bioteknologi Akuakultur |
2024/2025 | Ekologi Akuatik |
2024/2025 | Teknologi Pertanian Laut dan Pesisir |
2024/2025 | Mikrobiologi Produk Hasil Akuakultur |
2024/2025 | Mikrobiologi Dasar untuk Kehutanan (P) |
2024/2025 | Mikrobiologi Dasar untuk Kehutanan (P) |